Ik Leef! Een stoma als kadootje

   

Eliene is initiatiefneemster van Stichting Stomaatje. Lees hier meer over deze stichting.

 

Hoe het begon

Het begon met een eenvoudige gratis website vol reclame en zonder eigen domeinnaam. Deze is opgezet in juli 2004, het jaar dat Eliene een stoma kreeg. Het eerste wat ze deed was websites zoeken op internet over het onderwerp stoma. Omdat het haar tegenviel hoe weinig informatie ze in die tijd over dit onderwerp kon vinden, en dan vooral over onderwerpen die bij een jonge meid spelen als kleding, zwemmen en sport, ontstond het idee om een website te maken, zodat iedereen die na haar naar informatie over stoma’s zou gaan zoeken wel een goede informatieve maar ook gezellige site tegen zou komen.

 

Het ontstaan van de naam Stomaatje

Eind 2004 kwam er een simpel forum bij, omdat steeds meer mensen in het bijbehorende gastenboek met elkaar in contact probeerden te komen. In februari 2005 kreeg de website een eigen domeinnaam, zodat de website beter te vinden was. De naam is overigens bedacht doordat Eliene het woord "stoma" intikte in een zoekmachine. Ze kreeg toen een website met een recept met kerstomaatjes, waardoor ze op de naam "Stomaatje" kwam. Vandaar ook dat de klemtoon op de a valt: Stomáátje. Door alle positieve reacties en de vele bezoekers, groeide Stomaatje snel.

 

Stichting

Op 30 augustus 2005 is Stichting Stomaatje opgericht. We hebben er toen voor gekozen om geen simpele website te blijven, maar door te groeien naar iets officieels. We konden zo op zoek naar sponsors en donateurs, privé en zakelijk werd gescheiden, en er kwam een bestuur.

 

Doelstellingen

Een stichting met als doel informatievoorziening en lotgenotencontact. We willen een positieve boost aan het onderwerp stoma geven. Laten zien dat een stoma niet het einde van de wereld is, maar dat er heel goed mee te leven valt. En het samenwerken met en het stimuleren van initiatieven die de leefbaarheid van mensen met een stoma vergroten en die het hebben van een stoma leuker maken, zoals ons initiatief Design your stoma. Het mede mogelijk maken van het opkomen voor de belangen van mensen met een stoma. Stichting Stomaatje gebruiken we als paraplu waaronder deze initiatieven zich kunnen ontplooien.

 

Verder ontwikkelingen

Het forum is , met meer dan 1400 leden, een platform van informatie-uitwisseling geworden. Inmiddels zijn er vele websites bijgekomen. De paraplu wordt langzaam opgevuld. We laten ons zien in de (social)media, op beurzen en presentaties. Onze informatie wordt gebruikt op opleidingen voor (stoma)verpleegkundigen en voor spreekbeurten. En veel nieuwe stomadragers worden door het ziekenhuis naar ons doorverwezen. In 2011 kwam ons eerste boek uit, "Relatie en seksualiteit met een stoma". En er zullen nog vele ideeën -vooral op internet gebied- volgen!

 

Home